Site Map

Gallery

News

Archives

Personal

Price list

Ad Willemen meets Lucas Cranach - a celebration of 500 years of stand up nudes

The Story

 

Kopie uit 'Kijk' - 1945

Code X - uitgeverij

presenteert

vanaf 6 november 2006

het boek VENUS PLICATA

9 virtuoze tekeningen van Ad Willemen

in een oplage van 75 exemplaren genummerd,

en gesigneerd door Ad Willemen.

Boek- en bandontwerp:

Annemarie Kloeg.

Prijs: 50 euro.

Het boek is te bestellen bij de galerie en bij de uitgever.

Dit boek bevat alle 9 Cranach-staande-naakttekeningen op groot formaat (A3) met begeleidende tekst van Ad Willemen.

Voor bestellingen of meer informatie: mail aan

hans@tlx.nl


“Ik was 6 of 7 jaar oud toen ik in het tijdschrift ‘Kijk’ bladerde. Dat was, na de bevrijding,  een tijdschrift van de Amerikanen in Nederland, en mijn vader was daarop geabonneerd. In een aflevering van dat tijdschrift stond een reportage over schilderijen die de geallieerden hadden teruggevonden. Een van de kunstwerken was een schilderij van Lucas Cranach de oude, een van zijn vele Venussen. De Amerikanen hadden haar teruggevonden in Goerings privé-museum in Berchtesgaden. Wat deed mijn vader? Hij vouwde die pagina met die foto van die Cranach naar binnen. Zo’n Venus, zeg maar een ‘staand naakt’,  dat was toen erg gewaagd. Dat mocht ik liever niet zien, van vader. Maar omdat hij die vouw had gemaakt, viel het natuurlijk extra op. Eigenlijk heeft mijn vader me geholpen.

In de jaren ’90 komt het vrouwelijk naakt steeds nadrukkelijker in mijn werk voor. Ook omdat ik aan de academie docent waarnemend tekenen was. In 1994 bezocht ik de grote Cranach-tentoonstelling in Kronach. Met de catalogus als gids ben ik toen gaan ‘reizen naar de staande naakten’. Voor het eerst naar St. Petersburg. Daar zag ik in de Hermitage een ‘Venus en Amor’ in olieverf op hout. Die was meer dan twee meter hoog! Dat was mijn impuls om te gaan denken in die grote maat. Ik wilde grote staande naakten gaan tekenen die geïnspireerd zouden zijn op de grote en soms zelfs kleine staande naakten van Lucas Cranach de oude.

Later heb ik ook de houtsnede gezien die van dat schilderij gemaakt is. Die was gedateerd 1506. Voor mij was dat de aanleiding om 2006 uit te roepen tot het jaar waarin we 500 jaar staand naakt van Lucas Cranach vieren!”