Site Map

Gallery

News Index

Archives

Personal

Price list


NEWS

What When Where Exhibition
Solo Exhibition 18-03-2001  06-05-2001  The Netherlands. Tilburg. Dunantstraat 1. FAXX Podium voor hedendaagse kunst. Tel.: 013 584 1010 Ad Willemen - Xenofiel
 

Ad Willemen - Xenofiel

Onblusbare liefde voor het vreemde

door Ulco Mes

In het Tilburgse FAXX-gebouw hangt momenteel een prachtige kleurets uit 1999, getiteld ‘Art History’. Het is een kleurrijk beeldverhaal, waarin kunstenaar Ad Willemen (Tilburg, 1941) met behulp van 34 kleine voorstellingen door de kunstgeschiedenis zapt. Al bij de eerste aanblik van de ets blijkt de verbeelde historie enkel te bestaan uit beeltenissen van vrouwen, van zinnenprikkelende naakten uit verschillende culturen. Nu staat Willemen bekend als een graficus met een grote vaktechnische kennis, een fijnproever gedreven door een mateloze belangstelling voor de eigen beschavingen en die ‘in den vreemde’ en als een kunstenaar van sensuele naakten. Toch weet Willemen met Art History opnieuw te verrassen. CLICK HERE TO SEE ART HISTORY IN THE GALLERY

De ets maakt deel uit van ‘Ad Willemen, Xenofiel’, een expositie die tot en met 13 mei is te bezichtigen in het FAXX, Podium voor hedendaagse kunst. Geen overzichtstentoonstelling, maar een uitgebreide selectie werken uit het oeuvre van de Tilburgse kunstenaar. Te zien zijn circa tachtig etsen en tekeningen waarvoor niet-westerse culturen als inspiratiebron dienden en een aantal schetsboeken. Het werk is aangevuld met een keuze uit Willemens collectie etnografica. CLICK HERE TO SEE PART OF THE COLLECTION ETHNOGRAPHICA

Het is verleidelijk om een bezoek aan de tentoonstelling juist dáár te beginnen, waar de kunstenaar laat zien wat hij in de loop der jaren heeft verzameld. Daar wordt immers duidelijk wat hem al veertig jaar lang inspireert. Behalve Japanse prenten zijn dat onder meer neussieraden van de Asmat, antieke ansichtkaarten, Chinese manchetten en een aboriginal pop. De etnografische voorwerpen laten uitdrukkelijk zien hoezeer Willemen is gefascineerd door exotische beschavingen. Het is door deze schier onblusbare liefde voor vreemde, niet-westerse culturen dat Willemen met recht een xenofiel kan worden genoemd.

Wie na het zien van de etnografica het werk van Willemen bekijkt, wordt getroffen door verwantschappen, zoals in de gehanteerde techniek, de thematiek of de lijnvoering. Zo presenteert de kunstenaar meerdere tekeningen met sensuele naakten, vrouwen die in hun vrijpostige houdingen de verbeelding van de beschouwer prikkelen. Ontegenzeggelijk heeft de tekenaar zich laten inspireren door shunga, de Japanse erotische kunst, en abuna-e, een gematigde vorm ervan.

Kijkend naar zo’n tekening kun je trouwens verliefd worden op een enkele lijn. Een lijn die begint bij de heup, zich kromt bij de dij, naar binnen knikt bij de knieholte en met een prachtige boog vormgeeft aan kuit en voet. Eén lijn, door Willemen zonder aarzeling getrokken. Zoals Suzuki Harunobu dat ruim twee eeuwen eerder deed.

Typerend voor Willemens etsen is zijn gecombineerde aandacht voor het minutieuze en het monumentale. Een mooi voorbeeld daarvan is ‘My backyard archeology’ uit 1995. Het bovenste deel van deze prent bestaat uit een sortering van roodwitte en blauwwitte potscherven; het onderste deel uit een wollig schepsel met vier poten. Op afstand word je primair geraakt door de compositorische tweedeling. Tegelijkertijd word je als toeschouwer naar de ets toe gezogen, omdat de kleine tekeningen op de potscherven erom vragen het blad van nabij te bekijken.

Gedurende zijn inmiddels veertigjarige carrière heeft Willemen een indrukwekkend oeuvre opgebouwd. Hij exposeerde met grote regelmaat in binnen- en buitenland en ontving voor zijn werk diverse prijzen en onderscheidingen. Van het Japanse Yokohama tot het Noorse Frederikstad zijn er musea die zijn etsen en tekeningen hebben opgenomen in de collectie.

Ofschoon Willemen in zijn woonplaats regelmatig exposeerde, is er in Tilburg nooit eerder op grote schaal aandacht geschonken aan het oeuvre van deze veelzijdige kunstenaar. Eindelijk is er dan een welverdiend eerbetoon op niveau.

Met z’n allen gaan kijken.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het Brabants Dagblad, en wordt hier gereproduceerd met toestemming van de redactie en de auteur.

 
 

TERUG NAAR BEGIN VAN DE PAGINA / TO TOP OF PAGE