Back

Gallery

News

Archives

Personal

Price list


Voorwoord 'Meester in Grafiek'

door Henk J. van den Berg

Ook Ad Willemen is een kunstenaar uit de traditionele school met een gedegen opleiding, een lange carriere als docent en een prachtige, omvangrijke oevre. Een groot kunsthistorisch besef, een enorme creativiteit, een niet aflatende vitaliteit en een eewige jeugd en levenservaring zijn slechts enige van de vele componenten die samenkomen in zijn werk.

Ad deelt deze kwaliteiten met de kunstenaars die hem voorgingen in deze serie exposities bij Bergarde. Het zijn wellicht kwaliteiten die zeldzaam aan het worden zijn; die degelijkheid, dat grote gevoel van verantwoordelijkheid voor de kwaliteitet van de werken, die grote kennis van de kunstgeschiedenis. Het vakmanschap, het beheersen van het ambacht, de kennis en kunde die zo noodzakelijk zijn voor het scheppen van grafisch werk stralen van ieder werk de aanschouwer tegemoet. Het werk van Ad wordt tijdloos door de kwaliteit en staat altijd in relatie met zijn tijd; een werk van Ad is daardoor altijd 'modern'.

Grafiek is een moeilijke, lastige en veeleisende kunstvorm. De oude grafische technieken, hout en linosnede, etskunst, steendruk gaan gepaard met zeer zwaar werk, zoals het inkten en schoon slaan van grote etsplaten en het sjouwen van grote lithostenen. Het omgaan met de inkten en chemicaliën vereist zorgvuldigheid en beschermingsmaatregelen. De stormachtige opkomst van digitale technieken, al dan niet gecombineerd met fotografie, bedreigt de traditionele prentkunst. De vraag is of de grafische kunst zoals die eeuwenlang wordt beoefend nog een toekomst heeft. Jonge kunstenaars kiezen voor comfortabelere wegen om hun creativiteit te uiten en maken volop gebruik van technologieën die in een rap tempo worden ontwikkeld en beschikbaar komen voor de massa's. Mooie grafiek, zoals die van Ad Willemen, zal zeldzaam gaan worden. Maar de oude prentkunst zal ongetwijfeld eens een revival gaan beleven en zo als de echte muziekliefhebbers weer terugkeren naar de vinyl langspeelplaten zullen de oude persen weer tevoorschijn komen. Maar of er dan nog kunstenaars zijn van het kaliber van Ad Willemen, werkend vanuit uitmuntend vakmanschap kunnen we slechts hopen.

Uit: Ad Willemen - Meester in grafiek, de jaren 1987-2012', voorwoord, Henk J. van den Berg

De catalogus verscheen ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling bij Bergarde Galleries in 2012 en is verkrijgbaar bij de galerie, prijs € 16,95.

ISBN: 978-94-91354-09-0